Technische Begrippen bij een dieselstoring.

Ja ze roepen zo maar dingen maar wat bedoelen ze nu eigenlijk? 

Toelichting alhier omschreven van div uitroepen die je zoal langs de waterkant hoord van mensen die praten over storingen die ze zo al dan niet hebben mee gemaakt of hebben gehoord.

Missschien dat na het lezen van deze korte verslagen u het één en ander duidelijk is geworden, en dat u dan zal zeggen ?? 

"Dat was dus het euvel wat ik mee maakte " 

Waterslag.

Is water welke door de uitlaatpoorten van het spruitstuk de motor weer inloopt via 1 van de openstaande uitlaatkleppen.  Het water komt dus boven op de zuiger te staan van de betreffende openstaande verbrandingskamer.  Als dan in het slechtste geval op dat moment de motor zou worden gestart dan komt de zuiger alwaar het water zich bovenop heeft verzameld omhoog totdat hij niet meer kan.  (lucht is uiteindelijk te comprimeren , maar water dus niet).  Deze abrupte stop van de motor wordt dus waterslag genoemd.  Het resulteerd minimaal in het grijs uitzien van de motorolie welke dan vernieuwd diend te worden ,als ook het olie filter.  Erger wordt het als na de ellende de diesel ook nog is gaan roken , want dan is de kans groot dat u een kromme drijfstang heeft opgelopen. In dit geval komt u uit bij een erkent vakman en zal de motor op de werkbank moeten.... ( motor eruit)

Hoe komt het water erin?

Vele denken dat water in de uitlaat dan ook via de achterkant naar binnen komt .. hebben dat ook onderzocht en zijn er dan ook zeker van geworden dat dat niet kan omdat de slang is gemonteerd aan een zwanehals of dat de slang via een hoge bocht weer naar beneden word afgebogen en vervolgens het schip verlaat. Dat is dus correct gedacht want water komt dus ook zeker niet via de achterkant, maar langs de buitenwaterpomp.  We hebben te maken met hevelwerking van het water .  Dit water kan de vrijheid van de uitlaatslang vinden omdat het injectiepunt lager ligt dan de waterspiegel buiten de boot. Bij het uitzetten van de motor blijft dan soms het water doorhevelen totdat de slang geheel is opgevult en de motor in kan lopen. (Meestal kun je dan wel concluderen dat de waterpomp versleten is en dat deze door de specialist moet worden opgeknapt of moet worden vernieuwd)

Onderdruk.

Is dus compressielucht welke tijdens de compressie slagen verloren gaat en vervolgens zich via de uitgesleten voeringen langs de zuigers en veren naar beneden blaast. Deze onderdruk of ook wel carterdruk genoemd verlaat de motor via de carter ontluchting naar de lucht inlaat.( meestal op plezier jachten) Je herkent het meestal aan een slangetje welke op het luchtfilter is bevestigt. Als je deze los zou maken en je houd je vinger er een halve minuut op en laat vervolgens de lucht weer ontsnappen dan merk je pas hoeveel lucht er uiteindelijk verloren gaat. Ook komt er wel rook door naar buiten , of zelfs olie nevel en spetters .  In het ergste geval zou een diesel in dit soord situaties op zn eigen olie kunnen gaan draaien en slaat op hol . Een stevig herstel is dan zeker nodig om die leklucht te kunnen gaan verminderen . We praten dus over nieuwe cilinder voeringen en zuigers. (Motor eruit, tenzij het handeld om een lekke koppakking)

Lekke koppakking.

Is te herkennen aan water in de olie welke ook weer resulteerd tot grijze drap in de diesel . Of lucht in de interkoeling expansie tank. Compressie druk welke zich een weg baand richting de stotenstangen kamer welke weer in het ondercarter komt en vervolgens dus weer naar de luchtinlaat ( luchtfilter). Is ook te herkennen aan een roetende en rokende motor , stoom uit de uitlaat , onregelmatig draaien , slecht starten. Remedie is de kop er af halen , vlakken , afpersen, en weer monteren.  Een lekke koppakking ontstaat meestal door oververhitting van de motor. 

Kleppen stellen. (verbrande klep door snijlucht)

Dit is nodig om de juiste hoeveelheid lucht te kunnen aanzuigen, en ook omdat bij een warme motor de kleppen zeker moeten kunnen sluiten in de compressie slag. Als de kleppen door lange tijd niet stellen dus blijven open staan merk je dat het snelste aan het feit dat de motor inhoud , rookt, uitslaat bij hogere belastingen. De klepspeling is dus weg dan en de motor slaat uit omdat deze geen compressie meer kan draaien. Inmiddels is er dan al zeker sprake geweest van snijlucht welke een klep ernstig kan beschadigen of zelfs klepstelen kan afsnijden met alle gevolgen van dien. Snijlucht ontstaat ook doordat de klepzittingen en kleppen zijn weg geroest door het jarenlange gebruik binnen het water gekoelde uitlaat gedeelte. De klepschotel die dan is afgesneden valt zonder pardon in de draaiende motor en slaat van binnen uit de gehele kop en zuiger naar de maan. In dit geval is een kop revisie aan de orde en kan er in het slechtste geval resulteren in het uitbouwen van de motor indien zuigers zouden zijn beschadigt. 

Compressie verlies.

Vastloper.

Warmloper.

Vreter.

Een zeiker ( lekke verstuiver )

Uitlijnen van de motor.

Ketelsteen.

Blauwe rook.

Grijze rook.

Roet op het water.

Zwarte kont van het schip.

Meester Motorenrevisie & Scheepsreparatie. update 25 aug 2014.